Stagelopen

Wat je ook studeert, op mbo- of hbo-niveau ontkom je er niet aan: Stage. Volgens velen iets waar ze maanden naar uit kijken, anderen zien er enorm tegenop. Hoe dan ook is het een belangrijke manier om praktijkervaring op te doen tijdens je studie. Het voordeel aan stage is dat je vaak zelf kan kiezen waar je stage gaat lopen, op die manier heb je invloed op de ervaring die je opdoet. Een multinational levert bijvoorbeeld een andere ervaring op dan een ziekenhuis. In dit artikel lees je wat tips over het vinden van een stage, de voorbereiding op je stage, het stagelopen op zich en het afronden en reflecteren op je stage.

Hoe kom ik aan mijn stage?

Over het algemeen komt een stage niet aanwaaien, je zult er wat moeite voor moeten doen. Manieren om een stage te zoeken zijn er genoeg, een goede manier is gebruik maken van je sociale netwerk, een begrip wat je ongetwijfeld vaak hebt gehoord. Een sociaal netwerk is een netwerk van groepen of mensen, een voorbeeld zijn je vrienden op Facebook of je volgers op Instagram. Een sociaal netwerk kan handig zijn om dingen voor elkaar te krijgen, je hebt bijvoorbeeld vast wel eens een advertentie op Facebook gedeeld.

In de context waar ik het vandaag over hebben kun je je netwerk gebruiken om een stage te vinden. Je kan bijvoorbeeld een oproep op Facebook plaatsen, je vrienden lezen en liken dit waardoor je bereik groter wordt. Nu zul je op Facebook niet zo snel een oproep voor een stageplek vinden, eerder voor een verloren kat. LinkedIn is een geschikter medium voor je oproep, LinkedIn is immers een sociaal netwerk gericht op vakmensen. Tips voor het benaderen van je netwerk:

  • Wees helder en concreet
    • ‘Ik kom een halfjaar stagelopen bij je bedrijf en ik ga onderzoek doen’. Een zin waar niemand wat aan heeft, benoem de periode en zeg waar je opdracht over gaat.
  • Stel eisen
    • Jij wil natuurlijk een vette stageplek bij die grote organisatie.
  • Wees brutaal
    • Oké. Niet tè brutaal maar je kan natuurlijk best Pieter Zwart (CEO Coolblue) of Jitse Groen (Oprichter Thuisbezorgd) een berichtje sturen, nee heb je en ja kun je krijgen.
  • Beschrijf wat je gaat doen
    • Laat mensen weten wat je in huis hebt.

Als je op zoek bent naar een stage binnen een specifiek bedrijf kan je vaak direct bij dat bedrijf solliciteren op stagefuncties. Defensie, Albert Heijn en andere grote organisaties bieden vaak stageplekken aan waar je op kan solliciteren. Wanneer een bedrijf geen stagevacature heeft kun je natuurlijk altijd gewoon mailen, je zult zien dat bedrijven open staan voor eigen initiatieven.

Ten slotte kun je natuurlijk ook op websites als Indeed, Stagemotor en Young Capital terecht. Drie websites die landelijk stageplekken aanbieden in de vorm van een vacaturebank.

Hoe bereid ik me voor op mijn stage?

De eerste indruk, iets waar je geen tweede kans voor krijgt… No pressure. Zenuwen zijn goed en gezond. Je kan je natuurlijk gewoon voorbereiden op stage. Je gaat nieuwe mensen ontmoeten, je leert een organisatie kennen en je leert hoe het is om te doen waarvoor je aan het studeren bent. Gaaf toch? Je voorbereiding is essentieel, over het algemeen worden er aan stage eisen gesteld waar je aan moet voldoen. Al die eisen zijn als het goed is inzichtelijk en helder, voorbeelden van eisen zijn:

  • Schrijf een Praktijkleerplan
  • Schrijf een Plan van Aanpak
  • Regel contractuele zaken

Lijkt moeilijk, hoeft niet zo te zijn. Bovenstaande zaken zijn heel gewoon en vaak wordt er zelfs een format of voorbeeld aangereikt. Naast de bovenstaande eisen kun je je ook persoonlijk voorbereiden door je te verdiepen in de organisatie waar je gaat stagelopen. Heb je vragen?Stel die aan je stagebegeleider! Handige dingen die je wilt weten zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe kleed ik me?
  • Hoe kan ik het beste reizen?
  • Wat verwachten jullie van mij?
  • Wat kan ik van jullie verwachten?
  • Met wie ga ik samenwerken?

Wees dus niet bang om vragen te stellen, je steekt er veel van op en een proactieve houding wordt gewaardeerd door werkgevers. Naast de bovenstaande zaken is het voor je ontwikkeling goed om doelen te stellen: wat wil je leren tijdens je stageperiode? In welke rol wil je je meer gaan verdiepen en welke competenties wil je ontwikkelen? Schrijf je doelen op, maak ze SMART en ga ermee aan de slag.

Stagelopen

Het is zover, je gaat stagelopen. Als het goed is ben je uitstekend voorbereid en kan er niets meer mis gaan, je hebt immers je praktijkleerplan af en je contract ondertekend. Toch kan je tegen van alles en nog wat aanlopen, logisch. Je stagebegeleider kan het laten afweten, de werksfeer kan niet fijn zijn of je onderzoeksvraag kan worden afgekeurd. Allemaal heel vervelend maar het kan gebeuren, het is in dat geval belangrijk dat je blijft communiceren met je begeleiders vanuit je studie en begeleiding op stage. Zorg dat niemand na afloop kan zeggen: ‘Ja, maar dat had je veel eerder moeten aangeven’.

Tijdens een stageperiode kan het zo zijn dat er zogenaamde ’terugkomdagen’ worden georganiseerd, een goed moment om met medestudenten te sparren en ervaringen te delen. Dit soort momenten zijn goud waard omdat je veel van elkaar kan leren, misschien loop je wel tegen dezelfde problemen aan?

Wanneer alles zoals plan verloopt is dat heerlijk, je onderzoek gaat lekker en je hebt toffe collega’s. Goed bezig! Zorg in dat geval ook blijft communiceren met betrokkenen, stel ze op de hoogte van waar je mee bezig bent en houd je aan afspraken.

Zorg dat je vooral geniet van wat je doet, het is een unieke periode waarin je onwijs veel gaat leren.

Einde van je stage

Je stage is afgelopen, je onderzoek is klaar en je praktijkopdracht is af. Lekker gewerkt. Kijk terug op wat je hebt gedaan en wat je hebt geleerd. Je hebt een kijkje genomen in de spreekwoordelijke keuken van jouw werkveld, wees daar trots op. Kijk samen met je begeleiding terug op wat je hebt gedaan en hebt opgeleverd, wat ging goed en waarin kun je jezelf verbeteren? In welke mate heb jij je (leer)doelen behaald? Wat neem je mee voor later?

Geef een reactie