Studeren & werken?

Je bent net begonnen met studeren en je komt voor een moeilijke keus te staan: neem ik een bijbaantje? Er zijn veel zaken die mee kunnen tellen in je afweging:

  • Financiën
  • Werkervaring
  • Vrije tijd
  • Studielast

Al met al, een lastige keuze. Om mij heen zie ik iedereen een keuze maken. De een kiest ervoor om te werken en de ander stopt, iemand anders neemt twee baantjes en zijn huisgenoot kiest ervoor om maximaal te lenen. In deze blog wil ik je helpen jouw keuze te maken door te kijken naar de dingen die voor een student belangrijk zijn.

Financiën

Geld = studeren en studeren = geld. Dit is eigenlijk hoe het tegenwoordig werkt, de nieuwe generatie studenten van het ‘sociale leenstelsel’ krijgen geen basisbeurs meer wanneer zij beginnen met studeren. Per 2015 hebben alle nieuwe studenten recht op een studievoorschot, wat eigenlijk neerkomt op een lening welke je ‘later’ terugbetaalt tegen een lage rente. Let op: Geld lenen kost geld 😉 .

Je kunt er dus voor kiezen om nu geld te lenen zodat je je collegegeld, boeken, kamerhuur en vaste lasten kan betalen. Waarom zou je dan nog werken? Je kan toch gewoon lenen?

Klopt. Maar onthoud dat je een lening afsluit. Het BKR (Bureau Krediet Registratie) pleit al jaren voor een registratie van studieschuld (iets wat trouwens op 9 oktober 2018 is afgewezen door minister Van Engelshoven (onderwijs). Wanneer jij een BKR-registratie krijgt wordt het lastiger om later een (volledige) hypotheek op je huis te krijgen. De vraag of je dan nu niet gewoon je studieschuld kan verzwijgen voor je bank laat ik in het midden.

Persoonlijk heb ik niets tegen lenen, mijn maandelijkse lasten zijn met mijn bijbaantjes te dekken. Ik krijg echter gelukkig financiële ondersteuning van mijn ouders en ik leen per maand een wisselend bedrag om te sparen. Nu heeft werken naast je salaris nog een groot voordeel:

Werkervaring

Juist. Werkervaring. Inmiddels werk ik al 6.5 jaar in de retail en een jaar in de horeca, de werkervaring en kennis die ik daar heb opgedaan is niet te koop. Ik weet hoe het is om fulltime te werken en verantwoordelijkheden te nemen op het werk. Ik weet hoe een middelgrote organisatie werkt en ik weet hoe het is om mijn eigen geld te verdienen. Naast deze ervaring heb ik ook een groot aantal mensen leren kennen, mijn stageplek heb ik bijvoorbeeld te danken aan mijn huidige bijbaan. Hiernaast spreek ik geregeld (oud) collega’s.

Vrije tijd

Vrije wat?

Vrije tijd is de tijd die men niet hoeft te besteden aan verplichte of noodzakelijke activiteiten zoals (huishoudelijk) werk, zorg en studie.

Aha, dat was het dus. Tijd waarin je dus echt helemaal niets hoeft te doen, je bent vrij van werk en studie en alle was is al gedaan. Herkenbaar? Persoonlijk neem ik dit begrip iets ruimer, vrije tijd heb ik wanneer ik vrij ben van werk en college. Het kan dus zo zijn dat er een berg afwas staat en er in de kast geen schone shirts meer liggen, je kan mij dan prima op de bank of in de kroeg vinden.

Er is echter een hele simpele formule die ervoor zorgt dat ik minder vrije tijd heb: VT = T – (W + S). Vrije Tijd = Tijd – (Werkuren – College-uren). Soms werk ik meer en soms wat minder, soms heb ik een week veel studieafspraken en soms heb ik niets. Ik heb zelf een mooie balans gevonden tussen VT en T. Ik heb hiervoor wat tips:

  • Gebruik een agenda (hierover later meer)
  • Kies een baan waarbij je regelmaat hebt
  • Bereken hoeveel tijd je hebt om te werken per week
  • Denk aan jezelf, ‘nee’ zeggen tegen je baas mag gewoon

Ik ben altijd iemand geweest die makkelijk ‘ja’ zegt als mijn baas vraagt of ik extra kan komen werken, iets met schuldgevoel en een gevoel van plicht. Het laatste jaar ben ik dit minder gaan doen omdat ik meer aan mezelf ben gaan denken, je zult zien dat je baas helemaal niet boos wordt.

Studielast

Je studielast verschilt per studie en per student. Vaak wordt dit uitgedrukt in SLU (studielasturen) om aan te geven hoe lang je gemiddeld bezig bent om een specifiek onderdeel of vak af te ronden. Mijn ervaring is dat studielast makkelijk te beïnvloeden is, werk bijvoorbeeld eens een keer vooruit door een extra hoofdstuk te lezen of door toch dat ene hoofdstuk samen te vatten. Kijk aan het einde van een periode vooruit naar de volgende periode: wat kan je alvast voorbereiden? Werk tijdens en na colleges door aan de opdracht en vraag hulp aan je docent. Je zult merken dat op die manier een periode een stuk relaxter verloopt. Het is immers zo dat de studielasturen er niet voor niets zijn, sommige vakken kosten nou eenmaal veel tijd. Soms zelfs zo veel dat het niet te doen is in die laatste week, ik heb het vaak genoeg geprobeerd.

Concreet een paar tips:

  • Werk vooruit
  • Denk vooruit
  • Communiceer met medestudenten
  • Vraag hulp aan docenten
  • Maak een overzicht van wat je in een periode moet opleveren

Studielast blijft een lastig begrip, en het kan lastig zijn om mee om te gaan. Mijn ervaring is dat je leert door te doen, doe het een periode op jouw manier en kijk hoe dat gaat. Lukt het niet? Praat erover met medestudenten en probeer een andere manier.

Geef een reactie